Amb 213 anys d’història, la Festa Major de les Corts omple el districte barceloní de música, esports, poesia, animació, convivència… Més de 200 activitats per a tots els gustos, diferents públics i a tos els barris del districte.
La Festa Major de les Corts tindrà lloc del 4 al 13 d’octubre de 2019, amb les activitats clàssiques que creen història però també amb algunes novetats.
Pel que fa a les clàssiques, es mantindran activitats com l’homenatge a les entitats que fan anys, l’elecció de les cortsenques d’honor (activitat íntegrament femenines), el matí casteller, la trobada de gegants, puntaires, els castells de foc, el concert líric, el correfoc unitari… i per descomptat, el pregó de la festa major, on es podrà veure al conjunt de dones que formen la Taula de Dones de les Corts, i seran elles qui faran el pregó.
Per altre banda, es consoliden activitats com el Toc d’inici a la plaça Comas, gràcies a la col·laboració dels Diables de les Corts i el Centre de creació La Caldera de les Corts. Amb la fi de donar la benvinguda a la festa, es farà en un mapping (amb totes les activitats) a la façana de l’Ajuntament, un cercavila i un espectacle final de foc i llum a la plaça Concòrdia. A més, per quart any, també gaudireu del Festival d’animació Oriol Canals, amb cançons, contes, guerra de confeti…
Els Pavellons Güell i el Monestir de Pedralbes tornaran a ser oberts perquè tothom que estigui interessat pugui conèixer els seus racons. A més, el Monestir ampliarà a seva participació a la festa creant un espai amb un noi escenari on s’acollirà a la Banda Municipal de Barcelona i la Jove Orquestra Simfònica de les Corts (JOSC).
Tot i tenir totes activitats, arriben noves incorporacions. Una d’elles serà a celebració dels 10 anys del Guardià de les Corts, la bèstia del foc que representa el drac gaudinià que vigila l’entrada dels Pavellons Güell, gràcies a la feina de les colles dels Diables de les Corts, Bocs de Can Rosés, Diables i Timbalers d’Itaca i la Repúbli-k de l’Avern. També, amb motiu dels 60 anys de l’Orfeó de les Corts, es farà un concert a la parròquia de Santa Maria del Remei amb altres corals del barri: la Coral Escola Lavínia, la Coral Quòrum, la Coral Concòrdia i la Societat Coral l’Espiga de les Corts.
Sempre tenim en compte els comerços del barri, es per això que es duran a terme dues mostres de comerç, fires artesanes, activitats i tallers per a tots els públic, a més d’una ruta de salut i bellesa.
Volem una festa major sense violència, racisme, masclisme ni agressions. Així que el districte torna a afegir-se a la campanya municipal contra la violència masclista amb cartells al voltant dels espais de festa i productes divulgatius. També comptarà amb punts liles i l’app BCNantimasclista, on es pot informar de qualsevol situació. L’entitat Cortsenques Dissidents ha tornat a definir un protocol de prevenció i detecció dels sexisme.
Una festa major inclusiva
Volem que tothom pugui gaudir de la festa major de la mateixa manera, és per això que des dels inicis de la Festa Major de les Corts existeixen activitats inclusives per afavorir la participació de persones amb mobilitat reduïda i diversitat funcional. Es faran rutes inclusives pel districte, teatre accessible, la presentació d’un receptari inclusiu, la 12a edició del Torneig Hockey+ sala, o la 9a Cursa solidària “En marxa per la paràlisi cerebral”. Com a novetat, per a la cursa es comptarà amb la presència del gegant Normag, el primer gegant amb discapacitat intel·lectual de Catalunya, acompanyat de la batucada Reperkutim i Paideia. A més, els diferents actes institucionals també comptaran amb serveis d’interpretació en llengua de signes.
El dimecres 9 d’octubre, es presentarà el receptari inclusiu “Posa’t el davantal”, un projecte de l’Escola Jeroni de Moragas i la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona. Comptarà amb la presència dels cuiners els germans Torres.
Com en edicions anteriors, el programa imprès de la festa està adaptat per a les persones amb discapacitat visual amb un codi invisible a la portada que, mitjançant una aplicació mòbil gratuïta (Wheris), enllaça a unes locucions que llegeixen tota la informació.
Desenes d’entitats, les comissions de festes, el veïnat, els equipaments culturals i esportius, el teixit comercial, la Federació d’Associacions i Comissions de Festes de les Corts i el Districte de les Corts han fet possible, i des de fa més de dos segles, la Festa Major de les Corts sigui una realitat.
I per finalitzar, els eterns agraïments als diferents patrocinadors de la festa: El Corte Inglés, l’Illa Diagonal i el RACC.
Bon festa major a tothom!!