Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Buscar

ESPAI BARÇA: LLUMS I OMBRES

ESPAI BARÇA: LLUMS I OMBRES

La gestió de l’Ajuntament i del FB Barcelona fa que els veïns de les Corts recelen del projecte.

L’Espai Barça, aquest projecte que ha de canviar la història del club blaugrana, està com en punt mort. En aquest sentit, poca gent coneix realment el que hi ha darrere d’aquesta obra i les incògnites que encara queden per resoldre per part del club i de l’Ajuntament.

Inicialment, es havien d’iniciar les obres que s’estendrien fins estiu de 2022. La realitat és que ela junta directiva del Barça porta dos anys de retard i encara estan buscant liquiditat per afrontar els 639 milions d’euros pressupostats per a la remodelació del Camp Nou, construir un nou Palau Blaugrana, l’estadi Johan Cruyff que s’inaugurarà a l’agost i tot l’entorn que afectarà principalment al barri de les Corts.

Un altre dels grans obstacles que s’està trobant el club és la pressió dels veïns, que denuncien que el nou projecte s’ha fet sense consultar a les associacions veïnals i que no comporta cap benefici per als barris. Aquestes, han reclamat aturar la transformació urbanística als voltants del Camp Nou, que està prevista que s’iniciï aquesta tardor segons els nous temps marcats.

El pla preveu una modificació dels carrers i avingudes que confronten amb l’estadi, amb un cost aproximat de 34 milions d’euros dels quals es farà càrrec el club. Fins 111.000 metres quadrats seran renovats, i l’Ajuntament defensa la causa al·legant que la ciutat guanyarà més terrenys com a zones verdes o carrils bici. No obstant això, els veïns creuen que les reformes afectaran negativament el trànsit de la zona i al·leguen que els nous edificis que s’instal·lin s’haurien de dedicar a usos esportius i no comercials.

Dins de l’esmentat pla es va establir l’esfondrament de l’emblemàtic edifici residencial anomenat El Picadero, ubicat al número 63 de Travessera de les Corts, i pel qual el club es farà càrrec de la despesa de reubicar i indemnitzar tots els veïns …

A mitjans de setembre està previst que es comenci a reubicar els veïns.

Les associacions, indignades amb el silenci

Alguns dels presidents de les associacions que van impulsar les al·legacions també han mostrat el seu malestar, i asseguren que abans de presentar la queixa formal es van proposar un projecte de modificació que era molt positiu per al barri i per al club en el qual es guanyava espai i terreny, però ningú els va fer cap cas.

Les propostes importants dels veïns han estat sempre rebutjades. I no s’ha tingut en compte tampoc al comerç local, que es veurà afectat per les zones comercials previstes que multiplicaran per deu l’activitat local que hi ha als voltants.

Ada Colau i Josep Maria Bartomeu, a l’Ajuntament de Barcelona

Crítiques a l’ajuntament

La presidenta de l’Associació de Veïns del Camp Nou també assegura que els nivells de contaminació en aquesta zona són molt alts, i és una cosa que pot anar a pitjor perquè es reduiran les vies d’accés i això provocarà més falta d’aparcament i una major aglomeració de vehicles.

les al·legacions

L’al·legació que van presentar conjuntament les Associacions de Veïns i Entitats de Les Corts i la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona el passat 15 de maig, reclamaven, entre altres coses, que el projecte d’urbanització es faci segons els acords, no complerts, en el qual els veïns van arribar a un acord amb l’equip de govern de l’Ajuntament de Barcelona, ​​i que l’Ajuntament nomeni una Comissió de Ciutadans del barri de les Corts perquè es pugui fer un seguiment detallat del procés de planificació del projecte d’urbanització i modificació del Pla General Metropolità.

Un dels punts en què basen la seva defensa és l’article 98 del Registre de planejament urbanístic de Catalunya, que recull entre altres aspectes el següent: “la modificació de figures de planejament urbanístic que tinguin com a objectiu alterar la zonificació o l’ús urbanístic de els espais lliures, zones verdes o equipaments esportius considerats pel planejament urbanístic com a sistemes urbanístics generals o locals han de garantir el manteniment de la superfície i de la funcionalitat dels sistemes objecte de la modificació. Els canvis proposats dels terrenys qualificats d’equipaments esportius només poden comportar que s’ajusti la superfície quan requereixi l’interès prevalent de llur destinació a espai lliure o zona verda “, cosa que consideren que el Barça ha incomplert.

En aquests moments les associacions de veïns es troben “esperant una resposta” per part de l’Ajuntament, tot i que és un procés que es pot allargar fins a cinc anys amb els contenciosos.

Edifici conegut com ‘El Picadero’

FINANÇAMENT

El que més preocupa al club és poder trobar liquiditat per afrontar els més de 600 milions necessaris per al projecte.

La idea del Barça és finançar els 639 milions pressupostats amb 200 procedents dels title rights del Camp Nou,, altres 200 d’un préstec bancari, i la resta, dels ingressos generats per la nova zona comercial. Un dels esculls,

Sigui com sigui, està clar que darrere del gran projecte en la història recent del Futbol Club Barcelona s’amaguen molts altres temes que transcendeixen al merament esportiu i que està fent del que per a alguns és un somni, per a altres sigui un malson.